Sählyn säännöt

1. Kentällä on samanaikaisesti 3 kenttäpelaajaa/joukkue, ei maalivahteja. Vaihto‐oikeus on rajoittamaton (ns. lentävä vaihto). Joukkueen maksimikoko on kahdeksan henkilöä.

2. Peliaika on 1 x 12 minuuttia. Pudotuspelivaiheessa ottelun ollessa tasan peliajan täyttyessä voittaja ratkaistaan jatkoajalla ns. äkkikuolema periaatteella.

3. Laidat rajaavat pelialueen. Pelialueen koko on n. 8 x 16 m.

4. Mailana tulee käyttää salibandymailaa. Pallona käytetään salibandypalloa.

5. Käytetään minisählymaalia. Maalin koko on 60 x 40 cm (leveys x korkeus).

6. Maalin edessä puolikaaren muotoinen maalialue, jonka halkaisija on 150 cm.

7. Pelaaja ei saa koskettaa maalialuetta millään kehonsa osalla. Maalialueen yliastuminen on kuitenkin sallittu. Mailalla pelaaminen on sallittua maalialueella.

8. Hyökkääjäpelaajan maalialuerikkomuksesta tuomitaan vapaalyönti. Puolustuspelaajan maalialuerikkomuksesta tuomitaan rangaistuslyönti.

9. Rangaistuslyönti suoritetaan keskipisteestä suoraan tyhjään maaliin.

10. Maali syntyy, kun pallo ylittää kokonaan maalilinjan. Hyökkäävä pelaaja saa tehdä maalin vain mailalla.

11. Hyväksytyn maalin jälkeen peliä jatketaan vastajoukkueen aloituslyönnillä omalta kenttäpuolelta erotuomarin vihellyksestä. Aloituslyönti ei saa mennä suoraan maaliin. Ottelun alussa ns. kiista‐aloitus.

12. Mikäli pallo katoaa pelialueelta, sisäänlyönnin suorittaa joukkue, joka ei pelannut palloa yli. (Lyöntipiste on noin yksi metri kentän reunasta, päädyissä kulmasta).

13. Vapaalyönti ja sisäänlyönti voivat mennä suoraan maaliin.

14. Jalalla saa ohjata pallon omaan mailaansa, ei kanssapelaajalle. Pallon potkaiseminen itselle useammin kuin kerran on kielletty.

15. Tahallinen käsien tai pään käyttäminen pallon tavoittelussa on kielletty.

16. Pelaaja ei saa nostaa mailaa lantiotason yläpuolelle. Palloa ei saa pelata mailalla tai jalalla yli polvitason (ei hyppäämälläkään).

17. Mailalla saa pelata vain palloa. Vastustajan mailan painaminen, sitominen ja nostaminen on kielletty. Myös vastapelaajan lyöminen tai mailan pitäminen jalkojen välissä on kielletty.

18. Taklaaminen, kiinnipitäminen, työntäminen ja estäminen on kielletty.

19. Kenttäpelaaja ei saa pelata ilman mailaa.

20. Maasta pelaaminen on kielletty (=molemmat polvet tai toinen käsi on lattiassa).

21. Pallollinen pelaaja ei saa edetä takaperin kohti vastustajaa.

22. Vapaalyönnin ja rangaistuslaukauksen aiheuttavia rikkomuksia ovat seuraavat:
(*tähdellä merkityt ovat niitä rikkomuksia joista pitää tuomita rangaistuslaukaus, niiden ollessa tahallisia tai toistuvia):
• vastustajan mailan nostaminen tai painaminen*
• korkealla mailalla pelaaminen*
• hyppääminen palloa pelattaessa
• tahallinen kädellä tai päällä pelaaminen
• tahallinen vastustajan mailaan lyöminen*
• maassa pelaaminen
• vastustajan taklaaminen, kiinnipitäminen, työntäminen ja estäminen*
• pallon potkaiseminen kanssapelaajalle
• rikkinäisellä mailalla pelaaminen
• liian monta pelaajaa kentällä*
• mailan heittäminen*
• pelaaja ei siirry 3 metrin päähän pallosta vapaalyönnissä
• vaarallinen pelitapa*
Rangaistuslaukauksen voi tuomita myös rikkeestä, joka tapahtuu selvässä maalintekotilanteessa, estäen maalin.Epäonnistuneen rangaistuslyönnin jälkeen vastaanottava joukkue jatkaa peliä kulmapisteestä.

23. Epäurheilijamaisesta käytöksestä ja pelaajan tahallisesta vahingoittamisyrityksestä seuraa rangaistuslyönti ja ottelu/pelirangaistus tai pahimmillaan turnauksesta sulkeminen.

24. Turnauksissa joukkueiden keskinäisen paremmuuden määrää saavutetut pisteet (2 voitosta, 1 tasapelistä). Tasapisteissä joukkueiden paremmuuden määräävät järjestyksessä:
1. keskinäisissä otteluissa saavutetut pisteet, 2. keskinäisten otteluiden maaliero, keskinäisissä otteluissa tehdyt maalit, 3. koko sarjan maaliero, 4. koko sarjassa tehdyt maalit, 5. arpa

25. Joukkueen yhteyshenkilö vastaa joukkueesta koko turnauksen ajan ja huolehtii siitä että joukkueen käyttäytyminen peleissä ja pelien ulkopuolella hallissamme on asiallista ja puuttuu tarvittaessa laiminlyönteihin. Järjestäjillä on oikeus sulkea huonosti ja epäurheilijamaisesti kentällä ja/tai kentän ulkopuolella käyttäytyvä joukkue turnauksesta.

26. FAIR PLAY!