Perttu Kytöhonka on FBC Turun uusi päävalmentaja

Share |
23.03.2018

Turkulaiselle salibandyväelle tuttu Perttu Kytöhonka on FBC Turun valinta uudeksi päävalmentajaksi. Sopimus on monivuotinen sisältäen optiokausia. Perttu Kytöhonka toimii samalla myös kaudella 2018-2019 osana B-poikien valmennusryhmää. Pitkän uran naapuriseura TPS:ssä valmennus- ja seurajohtotehtävissä tehnyt Kytöhonka valmensi päättyneellä kaudella NST:n 1.divisioonan runkosarjan voittajaksi. Kausina 2010-2011 ja 2011-2012 Kytöhonka toimi TPS:n miesten liigajoukkueen päävalmentajana. Ennen kaksivuotista pestiä Lappeenrannassa lietolainen vietti kauden Sveitsissä valmentaen 1. liigassa pelaavaa Luzernin joukkuetta.


Perttu-2.jpg
 
- Meillä alkaa nyt tammikuussa julkaistun FBC Turku Oy -kuvion myötä seurassa ja erityisesti miesten divarijoukkueessa uusi aikakausi ja haluttiin tässä vaiheessa uudistaa samalla myös valmennustamme. Perttu tuntee hyvin turkulaiset pelaajat entuudestaan ja matkan varrella tarttunut kokemus varmasti auttaa meitä tässä kunnianhimoisen projektin alkuvaiheessa, kommentoi tyytyväinen FBC Turun manageri Antti Vääri.
 
Joukkueen muu valmennusryhmä julkaistaan lähiaikoina ja myös pelaajauutisia saadaan varmasti jo huhtikuun aikana. Voidaankin siis sanoa, että tulevaksi kaudeksi Palloiluhalliin muuttavan Beeceen rakennusvaihe on hyvällä mallilla.
Mitä tuumii Perttu Kytöhonka sitten itse uudesta pestistään. Annetaan miehen itse kertoa.
 
Sinut tunnetaan pitkän linjan tepsiläisenä. Miltäs nyt tuntuu siirtyä aidan toiselle puolelle ja valoita samalla syitä miksi päädyit juuri Beeceehen, kun ottajia ilmeisesti olisi ollut muuallakin?
 
- Hyvältä tuntuu päästä Turkuun! Henkilökohtaisesti siirto juuri FBC:hen ei tunnu nyt mitenkään merkilliseltä. Sanotaan näin, että 3-4 vuotta sitten en ehkä olisi osannut vielä ajatella tällaista siirtoa, mutta Tepsin jälkeen olen toki jo ehtinyt edustamaan kahta eri organisaatiota. Tai kolmea jos lasketaan Latvian liitto mukaan. TPS antoi minulle ensimmäisenä mahdollisuuden salibandyn parissa ja ympäristön, jossa saatoin osin yritys ja erehdys -hengessäkin opetella asioita. Sen myötä voin olla TPS:n organisaatiolle aina kiitollinen ja olen iloinen, että heillä sujuu tällä hetkellä mukavasti.
 
- Miksi sitten FBC Turku? No tässä on ollut esilläkin, että olen tämän kahden NST-kauden aikana asunut arjen Lappeenrannassa ja sitten treenien ja pelien välissä käynyt kotona kääntymässä. Se alkoi käydä raskaaksi. Kun pohdin omia jatkokuvioita, ulkomaat oli yksi vaihtoehto jos sieltä olisi löytynyt perheelle hyvä kokonaisratkaisu. Suomen osalta ensin piirsin käytännössä harpilla karttaan sellaisen ympyrän minkä sisällä ajattelin voivani harkita pientä reissaamista. Lopulta kuitenkin totesin, että noin kymmenen kilometrin treenimatka on mukavampi kuin 150-200 kilometrin treenimatka ja rajasin kotimaiset vaihtoehdot yhteen. Saman tein sitten ulkomaiden osalta. Ulkomaiden kuvioihin liittyi tällä kertaa liikaa kysymysmerkkejä, joten oli aika helppoa - ja helpottavaa - lopulta ilmoittaa Antti Väärille, että mukana ollaan.
 
- Pelkkä pieni välimatka ei tietenkään ollut ainoa valintakriteeri omalla kohdallani. FBC Turun omistusjärjestelyt lisäsi omaa mielenkiintoa organisaatiota kohtaan voimakkaasti, sillä taustavoimien lihakset tuskin loppuvat ihan vähään aikaan kesken. Beecee on ollut jo sitä aiemminkin erittäin napakasti johdettu seura ja se on ollut hyvin vakaa ympäristö toimia. Salibandy on kasvanut sellaiseksi lajiksi, että kilpailu on isossa kuvassa ennen kaikkea organisaatioiden välistä kilpailua. Sen myötä se taustojen osaaminen ja intohimo on äärimmäisen iso asia organisaation potentiaalin kannalta. Uskon, että FBC Turussa on poikkeukselliset mahdollisuudet rakentaa kasvua. Kun lisäksi Turussa ja lähialueella alkaa olla aika tavalla hyviä pelaajia - jotkut jopa sellaisia, että eivät itse edes sitä vielä tiedä - näen, että täällä on kaikki saumat lähitulevaisuudessa pelata kahdella joukkueella Salibandyliigaa.
 
Miten paljon toitottamasi arkitekeminen nyt sitten muuttuu keltapaidoissa?
 
- Minun on luonnollisesti hankala verrata aikaisempaan arkitekemiseen, mutta voin jo heti lausua kiitokset Teemu Vainiolle ja muulle valmennustiimille. Joukkue pelasi nousujohteisen kauden ja se on jätetty positiiviseen tilaan. Teemun johdolla joukkue haki sen sarjanousun ja on ollut vakiinnuttamassa paikkaa Divarissa. Tänä vuonna pudotuspelit jäi pisteen päähän. Tilannehan on siinä mielessä ihan erilainen, kuin mitä minulla oli NST:n kanssa.
 
- Omassa valmennustyössäni lähdemme joukkueen kanssa luomaan heti ensimmäisestä tapahtumasta lähtien sitä yhteistä arvomaailmaa. Meidän pitää rakentaa tästä sellainen ympäristö, jossa on turvallista olla oma itsensä, yrittää, epäonnistua ja yrittää uudelleen. Tämä on sitten ihan suoraan yhteydessä siihen pelaamiseen, jonka haluan niinikään tekevän lihaksi ulospäin näitä arvoja - tehdään asioita yhteistyössä ja positiivisesti, joukkueena. Tullaan varmasti kohtaamaan töyssyjä ja epäonnistumaan monta kertaa - niin kentällä kuin penkin takana - mutta yritetään olla tosi vahvoja sitten näihin reagoimisessa.
 
Kuinka hyvin tunnet uutta ryhmääsi ja tuleeko joukkue nyt muuttumaan paljon?
 
- Kaikki pelaajat tunnen enemmän tai vähemmän. Pelaajina melkeinpä kaikki, ihmisinä sitten osan vähän huonommin. Joukkueen sopimustilanne on tosi positiivinen, joten mitään valtavan dramaattista siirtokevättä tässä tuskin on odotettavissa. Yksi iso juttu on tarjota mahdollisimman monelle nykyiselle joukkueen jäsenelle sauma näyttää omaa osaamistaan. On hyvin mahdollista, että minun tapani toimia puhuttelee sitten joitain pelaajia uudella tavalla ja nähdään kovia nousuja uudelle tasolle. Näin kävi myös NST:ssä.
 
- Samaan aikaan on kuitenkin selvä, että joukkueeseen on hyvä saada myös uusia kasvoja. Nyt kun TPS:llä sujuu hyvin ja heillä on vetovoimaa aika laajalla alueella, näkisin turkulaisen salibandypelaajan - ja ylipäätään salibandyn - kannalta äärimmäisen tärkeänä, että Turussa on olemassa toinenkin uskottava väylä kehittyä huipputasolle. Tällä alueella on ihan valtavan hyvä pelaajatilanne jos verrataan vaikka Lappeenrantaan. Se iso käytännön huomio, minkä sain siinä ympäristössä toimiessani todeta oli, että vaikka et olisi A- tai B-junnuna supertalentti, vastuu ja positiivinen ympäristö vie sinua eteenpäin. Ja usein rajustikin. Olen viime aikoina puhunut jonkin verran siitä kiireestä mikä meillä tässä lajissa välillä tuntuu nuorten pelaajien kanssa olevan. Enkä oikein ymmärrä miksi, ei ole ”Änäriä” mihin pitäisi pelaajia tuupata. Hukkaamme lajina tosi paljon hyviä pelaajia, kun emme tarjoa heille kunnon mahdollisuuksia, vaan käännämme katseen herkästi johonkin kauas siitä omasta lähiympäristöstä. Sitä haluaisin omalta osaltani olla muuttamassa.
 
Olet saanut myös somekoutsi tittelin aktiivisena twitter-käyttäjänä. Mitäs siitä tykkäät?
 
- En voi vaikuttaa siihen, miten ihmiset minua kutsuvat. Omissa papereissani olen ihan valmentaja ilman etuliitteitä ja jos se oma joukkueeni ajattelee myös näin, aika sama mitä muut ajattelevat. Otan kyllä nyt ja jatkossakin kantaa asioihin, sillä kaikki nykysuuntaukset eivät ole mielestäni lajin kannalta edullisia.
 
Jatkat samalla myös Latvian maajoukkueen valmennusryhmässä. Miten tämä istuu mukaan kuvioon, kun edessä siintää MM-kisat Prahassa.
 
- Latvian maajoukkue on jo nyt ollut todella hieno kokemus minulle. Näen siitä myös FBC:lle pelkästään hyötyä. Toimin siellä isojen maiden haastajan riveissä ja päästään kohtaamaan niitä maailman parhaita pelaajia. Se kehittää minua ammatillisesti ja FBC hyötyy tästä sitten ihan suoraan.
 
Millaisia terveisiä haluat tässä vaiheessa lähettää FBC Turun jäsenille ja kannattajille?
 
- Hienoa olla ensinnäkin Turussa ja päästä tekemään töitä siitä kotiympäristössä. Ehdoton viime hetken bonus on myös se, että veljeni Karri tulee myös mukaan organisaatioon junioripuolelle. Sanon aina, että olen livenä ihan mukava, joten koska vaan voi lähestyä ja tulla jutulle. Pyritään rakentamaan tuosta meidän edarista joukkue, josta koko yhteisö voi olla ylpeä.
 
18.01.2019OTTELURUUHKA JATKUU TUPLAVIIKONLOPULLA
17.01.2019FBC Turun ja TPS:n välillä pelaajaliikennettä siirtorajan kynnyksellä
15.01.2019OTTELULEHTINEN KE 16.1. TOR-PELIIN
11.01.2019Ehjä esitys tähtäimessä Raumalle
08.01.2019OTTELULEHTINEN KE 9.1. RANGERS-PELIIN
07.01.2019STENFORSIN KAUSI OHI - EEMELI PELTONEN UUTENA MUKAAN
05.01.2019OTTELULEHTINEN LA 5.1. NST-PELIIN
04.01.2019Vuosi käyntiin revanssi tähtäimessä
20.12.2018LAUANTAIN CUPIN PUOLIVÄLIERÄÄN VAHVISTUNEELLA VALMENNUKSELLA
24.11.2018OTTELULEHTINEN 24. ja 25.11. KOTIPELEIHIN

Siirry arkistoon »