FBC Turku pyrkii omavaraiseen pelaajatuotantoon – mitä kuuluu akatemiajoukkueelle ensimmäisen kauden loppupuolella?

FBC Turun Akatemia toimii nykyisellä tavallaan ensimmäistä kautta. FBC Turun miesten kakkosjoukkue muuttui viime kauden jälkeen akatemiajoukkueeksi, joka muutti samalla valmennusta kuin pelaajarunkoakin. Kysyimme nyt miesten 2. divarin pudotuspelien alla joukkueen kuulumisia.  

FBC Turun akatemiajoukkue tarjoaa nuorille pelaajille mahdollisuuden hyvään treenaamiseen, hyviin peleihin ja siinä samalla heistä kasvatetaan edustusjoukkueelle pelaajia.

Joukkue on toiminut nyt ensimmäistä kauttaan, mitä tavoitteita asetitte joukkueelle tälle kaudelle?

 • Tavoitteiksi asetettiin, että P21 divarissa säilyminen, mutta sarjajärjestelmän uudistusten vuoksi kukaan ei tipu, joten oltiin jo kauden alla se tavoite saavutettu. Tavoite oli, että kaikille, ketkä meillä rosterissa on, saataisiin laadukkaita pelejä, sillä kaikki eivät ole päässeet pelaamaan yhtä paljon miesten 2. divaripelejä, sillä ne ovat hieman kovatasoisempia.
  Miesten 2. divarin tavoiteeksi asetetiin, sarjapaikan säilyttäminen
  , päävalmentaja Teemu Vainio kertoo.

Joukkue on pärjännyt ennen kautta asetettuja tavoitteita paremmin, ja miesten 2. divarin sarjapaikan säilyminen varmistui kaudella, kun otteluita oli vielä 6–7 kierrosta pelaamatta. Tämän jälkeen joukkue asetti tavoitteeksi nousukarsinnat, joihin akatemiajoukkue nyt pääsee ja tavoittelee paikkaa Suomisarjassa.

 • Varmaan se suurin tavoite tässä on se, että edari kyselee meiltä pelaajia. Se on kuitenkin se, mitä tällä toiminnalla ajetaan takaa, valmentaja Kari Vellinki summaa tavoitteita.

Akatemiajoukkueesta käy pelaajia viikoittain miesten edustusjoukkueen harjoituksissa. Akatemiajoukkuetoiminnan tavoitteena on kasvattaa pelaajia edustusjoukkueelle ja päävalmentaja Teemu Vainion mukaan tilanne näyttää tällä hetkellä lupaavalta ensi kauden suhteen. Muutama pelaaja saattaakin hänen mukaansa ensi kaudeksi nousta edustusjoukkueeseen.

Iiro Jurvainen kokee akatemian hyvänä paikkana kehittyä pelaaajana:

 • Hyvästä tekemisestä on aina mukava saada tunnustusta ja mielestäni pääseminen osaksi edustuksen treenejä on hyvä esimerkki siitä. Edustuksen treeneissä käyminen kasvattaa kehitystä entisestään, jolloin myös tuleviin Akatemian kausiin on helppoa lähteä.
  Akatemia on ollut hyvä paikka kehittyä kauden aikana sekä miesten pelit ovat olleet ehdottomasti kiihdyttämässä kehitystä monelle. Akatemian onnistunut kausi oli myös itselleni hyvin onnistunut
  .

Monenikäiset pelaajat tervetulleita akatemiaan

Tällä hetkellä akatemiajoukkue koostuu nuorista urheilijoista, joista suurin osa on P21 tai tulevalla kaudella P22-ikäryhmään kuuluvia pelaajia. Joukkueen nuorimmat ovat tällä hetkellä 2005 syntyneitä eli joukkue rakentuu hyvinkin eri-ikäisistä pelaajista, vaikka nuorista pelureista onkin kyse.

Edustusjoukkueen kanssa on myös farmisopimus, jolloin edustusjoukkueen pelaajat, jotka eivät välttämättä ole saaneet niin paljoa vastuuta edustusjoukkueessa, voivat käydä hakemassa peliaikaa sekä -tuntumaan akatemiajoukkueen peleissä. Liikkuvuus joukkueiden välillä on siis melko suurta kauden aikana.

Akatemia tosiaan koostuu suurimmilta osin FBC Turun P21-junioreista, jotka pelaavat miesten 2.divisioonan lisäksi P21 1.divisioonassa. Tämän lisäksi tällä hetkellä Akatemiassa on 4 ”yli-ikäistä” pelaajaa, jotka pelaavat vain miesten 2. divisioonan pelejä. Yksi heistä on Leevi Raitakari. Kysyimme häneltä kuulumisia näin pudotuspelien kynnyksellä.

 • Tulin itse alemmilta sarjatasoilta ja ulkopaikkakunnalta tähän joukkueeseen vasta tänä kautena, ja olenkin positiivisesti yllättynyt siitä, miten totista meno akatemiassa on. Harjoituksia on neljästi viikossa ja pelaajista huokuu halu kehittyä lajissa ja päästä edustuksen harjoitusrinkiin ja peleihin tulevaisuudessa.

  Oma salibandyurani oli Porissa varsin katkonainen loukkaantumisten ja motivaation takia, mutta tässä joukkueessa intoni tätä lajia kohtaan on huipussaan. Itse olen muutaman kerran päässyt edustuksen treeneihin ja siellä sitä sitten on nähnyt, kuinka suuri ero (toivottavasti tulevan) F-liiga -joukkueen ja alasarjajoukkueen välisessä vauhdissa ja taitotasossa on. Kuitenkin aina kun siellä käy niin motivaatio omaan tekemiseen ja halu kehittyä kasvaa runsaasti, Raitakari kertoo.
Akatemiann ensi kauden pelaajahaku käynnistyy lähiaikoina ja joukkueeseen etsitään uusia pelaajia.

Pelaajien kohdalla ei niinkään katsota syntymävuotta vaan sellaisia pelaajia, jotka haluavat olla tavoitteellisia ja tavoite on siellä edustusjoukkuetasolla. Vaikka pelaaja olisi yli-ikäisiä tai nuorempia kuin P18, pelaaja voi hyvinkin sopia FBC Turun akatemiajoukkueeseen.

 • Tärkeintä on, että motivaatio, taso ja halu riittää niin ei siinä ikää niin paljoa katsella, päävalmentaja Teemu Vainio toteaa.  

Pelaajahaku sekä try outit joukkueeseen käynnistyy loppukeväästä, mutta valmentajat painottavat sitä, että koko kesä tulee pitkälti8 olemaan try outia. Tämä tarkoittanee sitä, että koko kesän pystyy tulemaan mukaan akatemiajoukkueen toimintaan, jos esimerkiksi elämäntilanteen vuoksi ei pääse heti kesän alusta liittymään joukkueeseen. Tälläkin kaudella valmentajien mukaan joukkueeseen liittyi Turkuun opiskelemaan tulleita pelaajia vasta kauden kynnyksellä.

 • Riippuu siitä, kuinka pitkälle meillä nämä pelit tässä jatkuu, mutta luultavasti toukokuun puolesta välistä lähdetään valmistautumaan uuteen kauteen ja koko kesä tulee näillä näkymin pitkälti olemaan try outia eli koko kesän pystyy tulemaan mukaan, Teemu Vainio kertoo tulevasta kaudesta.

FBC Turun akatemiajoukkue aloittaa oman pudotuspelitaipaleensa kuluvalla viikolla Ryhtiä vastaan. Joukkue tavoittelee nousukarsinnoissa paikkaa Suomisarjaan. P21-joukkue pitää paikkansa P21 1.divarissa tulevallakin kaudella.

 • Nyt viikonloppuna alkavat Suomisarja-karsinnat todistavat, että kautemme on ollut monella tapaa erittäin onnistunut, Akatemiassa pelaava Iiro Jurvainen summaa kautta tähän mennessä.

Ensi kauden tavoitteita näin kesken käynnissä olevan kauden on valmentajista hieman haastavaa tietysti saada, mutta päävalmentaja Teemu Vainio nimeää ensi kaudelle P22-joukkueen tavoitteeksi nousta SM-sarjaan ja 2. divarin osalta sarjapaikan säilyttäminen sekä mahdollinen sarjanousu ovat päällimmäisiä tavoitteita. Tärkeimpänä Vainio kuitenkin nimeää sen, että tulevan kauden jälkeen 2–4 pelaajaa siirtyisi edustusjoukkuerinkiin ja siten edustusjoukkue muuttuisi omavaraisemmaksi.

Joukkueen pudotuspelit alkavat tällä viikolla:

RYHTI – FBC TURKU 2

15.4. klo 13:00

Nouste Areena

FBC TURKU 2 – RYHTI

17.4. klo 14:00

Sport Garden

RYHTI – FBC TURKU 2

19.4. klo 19:00

Nouste Areena