Suojalasit ovat pakolliset kaikille 1999 jälkeen syntyneille pelaajille riippumatta siitä, millä sarjatasolla pelaa. FBC Turku suosittelee suojalasien käyttöä myös tätä vanhemmille pelaajille.

Oikean mittainen maila

Oikean mittainen maila on keskeinen tekijä junioripelaajan taitojen kehittymisessä sekä myös salibandyn turvallisuuden kannalta.

Ylipitkillä mailoilla pelattaessa syntyy usein turhia vaaratilanteita ja lisäksi palloa on huomattavasti vaikeampi hallita sekä pahimmillaan ylipitkä maila estää oikeanlaisen tekniikan kehittymisen lapselle.

Salibandymailan lyhentäminen ja käyristäminen kuuluu jokaisen junioripelaajan perustaitoihin, mutta nuorimmilla lapsilla tähän tarvitaan vielä aikuisten apua. Nykyisin salibandymailat myydään kaupoista yleensä valmiiksi käyristettyinä. FBC Turku suosittelee käyttämään Oxdogin mailoja.

HUOM Taulukkoa tärkeämpi muistisääntö on, että oikean mittainen maila ylettyy noin 3cm ylitse navan!

Ohjeellinen taulukko oikean pituiselle mailalle:

PituusVarsiputken pituus
100 cm
alle 65cm
110 cm
65 cm
120 cm
70 cm
130 cm
75 cm
140 cm
80 cm
150 cm
85 cm
160 cm
90 cm
170 cm
92,5 cm
175–185 cm
95 cm
185–195 cm
100 cm
190 cm ->
104 cm

Varren lyhentäminen

On suositeltavaa, että vartta lyhennetään aina varren yläpäästä. Tämä vaatii gripin irroittamisen sekä tupissa olevan pienen naulan poistamisen esim. ruuvimeisselin kärjellä. Lyhennyksen jälkeen tupin voi kiinnittää kuumaliimalla ja laittaa gripin takaisin paikalleen.

Jos et itse osaa lyhentää mailaa, niin pyydä apua joukkueesi valmentajalta, ohjaajalta, joukkueenjohtajalta tai huoltajalta. Sport Gardenin kahvion tiskiltä löydät kuumailmapuhaltimen.

Mailan lyhentämistä varren alapäästä ei suositella, koska salibandyn säännöissä on pykälä ns. teknisestä aloitusmerkistä, joka tulee olla jokaisessa kansainvälisen salibandyliiton IFF:n hyväksymässä mailassa. Aloitusmerkki on 25cm päässä varren tyvestä ja alakättä on pidettävä aloitustilanteessa merkin yläpuolella.

Lavan käyristäminen

Lapa käyristetään lämmittämällä sitä sopivasti vuoron perään molemmilta puolilta kuumailmapuhaltimella tai liedellä. Ennen käyristystä suojaa kätesi työhansikkaalla tai lapasella ja varmista, että lapa on riittävästi lämmennyt. Älä kuitenkaan päästä lapaa sulamaan! Väännä lapa tämän jälkeen oikeaan muotoon. Jäähdytä lapa nopeasti kylmässä vedessä tai lumessa, niin muoto jää pysyväksi.

Muistathan, että lapa ei saa olla yli 3cm käyrempi. Lavan käyryys mitataan asettamalla maila makaamaan tasaiselle alustalle lavan puoli alaspäin ja mittaamalla etäisyys lavan sisäreunan korkeimmasta kohdasta lattiaan tai pintaan jolla maila makaa.

Lavan vaihto

Lapa irroitetaan ruuvaamalla irti lavan yläosassa olevat ruuvit ja tarvittaessa lämmittämällä lapaa, niin että kuumaliima irtoaa.

Lapaa kiinnitettäessä takaisin ruuvia varten ei tarvitse tehdä uutta reikää. Ruuvi porautuu kiinni varteen, kun ruuvin kiinnityksen saa alulle hyvällä ruuvimeisselillä ja riittävällä voiman käytöllä. Ole kuitenkin varovainen! On myös mahdollista tehdä ruuville alku esim. naulalla tai piikillä.

Jos ruuvin laittaa vanhoihin ruuvireikiin, avuksi tarvitaan myös esim. kuumaliimaa, jotta lapa ei pyöri varressa. Jos haluaa varmistua, että lapa ei pyöri, ruuvin lisäksi voi laittaa kuumaliimaa kuumaliima-pistoolilla hieman lavan holkkiosan sisälle.     

Osassa mailoista varren yläosan on ovaalin muotoinen, joten muista kiinnittää lapa oikeaan asentoon suhteessa varteen.