FBC Turun ensimmäinen miesten F-liigajoukkue on valmis

FBC Turku nousi viime kauden päätteeksi historiansa ensimmäistä kertaa miesten liigakartalle ja siitä asti on manageri Antti Väärillä riittänyt paljon puuhaa joukkueen rakentamisessa. Alusta asti oli selvää, että joukkueen nousussa mukana olleille kaikille pelaajille annetaan mahdollisuus taistella paikasta myös liigajoukkueessa. Erinäisistä syistä johtuen noin kolmannes kokoonpanosta meni kuitenkin uusiksi ja joukkue on rakentunut pala kerrallaan ja on nyt vihdoin julkaisuvalmis.

– Olihan se ihan selvä juttu, että pelaajamarkkinoilla ei lähdetä mitenkään hurjastelemaan. Eikä meillä ole edes tässä vaiheessa resursseja taistella maajoukkuetason pelaajista. Tiedettiin myös nousun tullessa, että kokeneemmissa ei välttämättä löydy enää paloa liigapeleihin asti ja tämä myös realisoitui. Amatöörilajissa toki on aina paljon vaikuttimia kuten esimerkiksi opiskelupaikat, että miten joukkue lopulta rakentuu, kommentoi FBC Turun manageri Antti Vääri joukkueen syntyprosessia.

Hyvää ja nousujohteista duunia, sanan varsinaisessa merkityksessä tehnyt valmennusryhmä pysyi päävalmentaja Mikko Stenforsin johdolla ennallaan ja keväällä vielä hetkellisen comebackin tehnyt Jouni Savonen jatkaa jälleen pelkästään maalivahtivalmentajana. Lisäksi saatiin joukkueen tilastomieheksi myös akatemian valmennuksessa mukana oleva Kari Vellinki.

Joukkueen mukana kesän aikana on harjoitellut myös joukko omia junioreita ja tästä joukosta on mahdollista nousta liigadebytantteja hyvinkin pian jo joukkueeseen nimettyjen lisäksi. Annetaan päävalmentaja Stenforsin esitellä alla joukkuetta tarkemmin ja samalla kysellään myös kesäkuulumisia.

Joukkue uudistui aika paljon kesän aikana siitä ryhmästä millä viime kauden päätteeksi nousimme F-liigaan. Mitä eroavaisuuksia näet tämän ja viime kauden joukkueissa?

– Viime kaudella oltiin yhtenäisiä, mutta uskon että tulevalla kaudella ollaan vielä napsun verran yhtenäisempiä. Joukkueen keski-ikä on myös laskenut, ja monikaan nykypelaajista ei ole nähnyt livenä Ville Peltosen hattutemppua eikä välttämättä edes eurorahan käyttöönottoa.


Saimme joukkueeseen monta uutta pelaajaa. Mitä on heiltä lupa odottaa?

– Jokaisessa tulleessa yksilössä on huikea potentiaali, ja jokaisella on mahdollisuus tehdä breikkaus haukkaliigassa tulevan kauden aikana. Jens Beijar tuo varmuutta ja kaivattu liigakokemusta maalille. Nikolas Laaksonen on monipuolinen kahden suunnan sentteri. Pyry Kauppinen ja Joonas Viitanen ovat raitin puolen pelaajia, jotka tuovat nälkää vasemmalle kaistalle ja erikoistilanteisiin. Aleksi Hiltunen on pallovarma puolustaja ja kovaa harjoitteleva Jaakko Rannanjärvi tuo nuorta johtajuutta alakertaan. Tuorein hankinta Julius Huppunen tuo sentteriosastolle juonikkuutta ja pelin oikea-aikaista rytmitystä, sekä omaa myös tarkan laukauksen.

Onko joukkueen kesäharjoittelussa saatu ajettua niitä asioita sisään kuin oli suunnitelmissa?

– Joo uskon että ollaan oikealla tiellä. Valmennuksen kanssa oli ja on selkeä suunnitelma miten asioita tuodaan joukkueelle. Ensin pelitavallisia asioita teemoittain, jonka jälkeen työstetään kokonaisuutta. Vaikka sarjataso vaihtui ylemmäksi, haluamme edelleen olla pallollinen joukkue.
Missä asioissa vielä pitää mennä eteenpäin jotta Beecee voi menestyä F-liigassa?

– Malttia ja kypsyyttä. Niin pallolla kuin ilman palloa. Sekä jokaisen pelaajan pitää olla valmis pelaamaan logolle ja ei antaa sekuntiakaan periksi esimerkiksi 1 vs 1 -tilanteissa.

– Kausi on pitkä, kun runkosarjassa ottelumäärät lisääntyvät entisestään. Tällöin oikeaoppinen ruokailu, riittävä lepo ja palautuminen korostuvat entisestään. Laji ja sarjataso vaatii urheilijan arkea ja paloa harjoitteluun, enää ei riitä että saapuu vain hallille harjoituksiin. Vaatimustason pitää nousta ja se lähtee pelaajista, sekä valmennuksessa.

Treenipelejä on nyt takana kaksi joista molemmista tappiot. Miten näet nämä pelit nyt jälkeenpäin?

– Harjoitusotteluista ollaan otettu oppia, mikä onkin harjoitusotteluiden perimmäinen tarkoitus. Erityisesti Oilers opetti, että ottelu kestää vähintäänkin 60 minuuttia. Se ei riitä, että pelaa kaksi erää vähintäänkin tyydyttävästi.

– Tulevan viikonlopun tuplapelit tulevat nyt hyvään saumaan ja nähdään missä mennään uudistuneiden Lasbin ja Inkkareiden suhteen.

Mitä haluat sanoa lopuksi tätä juttua lukeville ja vielä kausikortin ostoa miettiville Beeceen kannattajille?

– Nyt jos koskaan kannattaa saapua Kupittaalle seuraamaan laatusalibandyä. Meillä on kasassa todella kiehtova joukkue, joka lähtee ennakkoluulottomasti haastamaan isompiaan. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita tiedossa, satavarmasti. Kirsikkana kakun päälle runkosarjan Turun derbyt, jonka ajankohdat on toivon mukaan merkattu jokaisen seuraihmisen almanakkaan, oli paidan väri keltasininen tai mustavalkoinen.


Beecee pelaa viimeisen treenipelin Turussa ennen kauden alkua tulevana perjantaina 26.8. klo 18.30 Kupittaan palloiluhallissa. Otteluun on vapaa pääsy. Tervetuloa!

F-liigakausi alkaa perjantaina 16.9. kotiottelulla EräViikinkejä vastaan. Historiallista miesten ensimmäistä Turun derbyä Beecee isännöi viikkoa myöhemmin (pe 23.9.). Merkkaa nämä heti kalenteriin ja hanki oma kausikorttisi täältä.

FBC TURKU F-liigajoukkue kaudella 22-23

3 Verneri Tuononen
8 Aaro Ollikainen
12 Elias Siira
17 Sami Tuominen
18 Antti Hopeanaula A
20 Juuso Forsman
21 Miika Hämäläinen
24 Jussi Hoikkala C
29 Jaakko Rannanjärvi (EräViikingit a-jun.)
30 Oliver Niemelä
32 Aleksi Sillantaka mv
33 Joonas Viitanen A (Steelers)
44 Aleksi Hiltunen (Steelers)
45 Jens Beijar mv (Tiikerit)
54 Joona Heiskanen
63 Joel Rodas
66 Pyry Kauppinen (Steelers)
67 Matias Kallio
71 Aleksi Havia
78 Lauri Laine
87 Teemu Lintunen
88 Nikolas Laaksonen A (TPS)
92 Julius Huppunen (SaiPa)

Toimihenkilöt:
Mikko Stenfors päävalmentaja
Juuso Silen valmentaja
Tommi Sjöholm valmentaja
Joni Burman valmentaja
Teemu Näreoja fysiikkavalmentaja
Jouni Savonen maalivahtivalmentaja
Kari Vellinki tilastointi
Sami Kuivalainen joukkueenjohtaja
Antti Vääri manageri
Eemil Mäkelä huoltaja
Roosa Vilkanen tiedottaja

Lähteneet: Teemu Aaltonen, Malik Abudu, Jani Hyytiäinen, Severi Kostiainen, Ere Laitimo, Matti Manninen, Eemeli Nikula, Severi Rautio, Miikka Sokka ja Antti Vuorinen.