NAISTEN ENSIMMÄISEN F-LIIFAKAUDEN RUNKOSARJAN PAKETOINTI

Kaudeksi 2020-2021 valtakunnan korkein sarjataso salibandyssa koki uudistuksen, kun perinteinen Salibandyliiga muuttui F-liigaksi. Päättynyt vuosi toi mukanaan myös maailmanlaajuisen pandemian, joka keskeytti urheilusarjat ympäri maailman, niin myös salibandyn sarjat pääsarjoista junnusarjoihin. Näytöstyyliin B-sarjan hoitanut FBC Loisto sai jännittää sarjanousua kesän kynnykselle asti, kun kausi keskeytyi Pelicansia vastaan käydyn nousukarsinnan päätteeksi (https://yle.fi/urheilu/3-11254727). Lopulta nousu konkretisoitui myös kabineteissa ja Suomen salibandypääkaupunki Turku sai alkaa valmistautumaan kesällä vastaanottamaan ensimmäistä kautta liigassa kahden turkulaisjoukkueen voimin.

Ylen juttu Loistosta: https://yle.fi/urheilu/3-11698724

Naisten edustus lähti kuluvaan kauteen melko pienillä muutoksilla, joita joukkueen päävalmentaja Matti Pienihäkkinen perusteli seuran kotisivuilla joukkueen kokoonpanojulkistuksen yhteydessä (https://www.fbcturku.net/fbc-loiston-naisten-joukkue-f-liigassa-kaudella-2020-2021/). ”Eri palloilusarjoissa on yleensä tapana sarjanousun tullessa, että joukkueeseen täytyy hommata uusia kokeneita vahvistuksia rinkiin, jotta uudella tasolla pärjäisi. En kokenut tähän tarvetta, sillä uskon tähän porukkaan kuin vuoreen ja annetaan niiden pelaajien käyttää ”palkinto”, ketkä sen sarjanousun meille toivat.” Viime kauden joukkueesta poistui ainoastaan Mila Manninen, joka siirtyi Tampereelle Kooveen riveihin. Uusina pelaajina saapuivat vuonna 2005 syntynyt LoSB:ssa pelannut Linnea Nevalainen sekä alun perin SB-Prohon matkalla ollut, mutta myöhemmin Turusta saadun opiskelupaikan myötä SPV:sta siirtynyt Anna Marttala. Pienihäkkisen ja Jussi Ojareksen rinnalle valmennukseen joukkue sai värvättyä myös SBS Wirmossa hienoa työtä tehneen Mika Pietilän.

Kuva: Anssi Koskinen

Valmistautuminen kauteen oli koronan vuoksi hieman totutusta poikkeava, mutta menestyksekkäästi läpivedetyn pienryhmäharjoittelun jälkeen naiset pääsivät kesän alussa palaamaan myös laji- sekä fysiikkaharjoittelun pariin joukkueena rajoitusten höllennettyä. Koronan vesitettyä aiemmat suunnitelmat Ruotsissa pelattavista harjoitusotteluista, sai joukkue sentään muutaman harjoitusottelun alle, mukaan lukien kaksi paikallisottelua mustavalkoista naapuriseuraa vastaan.

Kausi vihellettiin käyntiin Porvoon salibandyseuraa vastaan kotona, jossa myös yleisön läsnäolo oli sallittua. Niittuniskantien pyhättöön matkanneet katsojat saivat tuolloin todistaa viihdyttävää naisten korkeimman sarjatason salibandya, jossa vierasjoukkue PSS lopulta ryösti pisteet matkaansa 4-5-vierasvoiton myötä. Tuo ottelu jo omaltaan osaltaan kertoi sen, että Loisto ei tullut liigaan kumartamaan kuvia vaan taistelemaan voitosta joka ottelussa. Kauan ei tarvinnut Loiston avausvoittoa metsästää, kun kauden toisessa ottelussa maailman suurin salibandyseura EräViikingit joutui taipumaan kotonaan Mosahallilla 3-6-lukemin Loistolle.

Kuva: Jarmo Koskekla

Joukkue napsi syksyn aikana pisteitä tasaiseen tahtiin ja ennakkoon tasaiseksi povattu sarja osoitti odotukset todeksi. Ennakolta varmasti kauden odotetuimpia otteluita joukkueen osalta olivat paikallisottelut Tepsiä vastaan. Runkosarjan kolmesta kohtaamisesta Loisto voitti kaksi, kun taas kolmas ottelu kääntyi Tepsille 2-3-jatkoaikatappion myötä. Syyskausi piti sisällään niin ylä- kuin alamäkiäkin ja tuskin mikään joukkue täysin pystyy pitkän kauden aikana välttymään loukkaantumisilta. Loiston kokoonpano on kuitenkin sen verran laaja, että pienemmälle roolille alkukaudella jääneet pelaajat astuivat hienosti esiin, kun oli tarve. Osittain loukkaantumisten takia, ei joukkue päässyt täysin etsimään vakiokokoonpanoja, mutta kevät on tunnetusti toivoa täynnä ja valmennuksesta LoistoCastin haastattelussa helmikuun alussa käyneet Pienihäkkinen ja Pietilä antoivatkin lupaavia viestejä koskien loukkaantumistuvan tyhjennystä ennen kevään ratkaisupelejä.

Marraskuussa alkanut ja lopulta seitsemän ottelun mittaiseksi kasvanut tappioputki toi joukkueelle uuden tilanteen eteen. Juniorisarjoissa mitaleja kahminut ja myöhemmin myös aiemmilla aikuisten sarjatasoilla voitokkaasti edennyt joukkue joutui poistumaan kaukalosta tappio niskassaan lopulta viisi viikkoa perätysten, kunnes erittäin tasaiseksi loppuun asti kulkeneen sarjan kolmanneksi viimeisessä ottelussa Tampereen Koovee kaatui lukemin 4-5. Niin valmennus kuin myös pelaajat alleviivasivat tuon voiton tärkeyttä haastatteluissa ja näin jälkikäteen sanottuna, tuo tappioputki kasvatti varmasti joukkuetta kevään koitoksia varten.

Hienoa työtä salibandyn esiintuomisen esiin tekstien ja kuvien kautta tekevän Hannu Tuomisen haastattelussa (https://paakallo.fi/2020/12/puolimatkan-krouvissa-fbc-loisto-pelaa-rohkealla-taktiikalla-kentalla-saa-nayttaa-omaa-luovuuttaan/) Pienihäkkinen avasi joukkueen kuulumisia runkosarjan keskellä. Ennakolta kauden alla mietittiin, riittääkö joukkueen fyysisyys rutinoituneita vastustajia vastaan liigassa ja Matin vastausta voi näin helmikuussakin vielä peesata. ”Yllättävän hyvin ollaan fyysisyydessä pärjätty. Ei se meidän suurin vahvuus ole, mutta ei ole ollut kyllä ongelmakaan.” Nopeaa ja taitavaa salibandya pelaava joukkue ei ole kauden aikana pelännyt lähteä kulmavääntöihinkään.

Runkosarja päätettiin riemukkaaseen 3-4-vierasvoittoon pohjoisen joukkue Rankoista Ankoista ja runkosarjan päätösottelussa PSS joutui toteamaan punapaidat paremmikseen 10-5-voitolla. Joukkueen ensimmäinen runkosarjan naisten kirkkaimmalla sarjatasolla toi lopulta sarjataulukosta neljännen sijan, joka pitää sisällään muutaman mielenkiintoisen faktan. 21 ottelun runkosarjasta Loisto oli joukkueista paras vierasjoukkue napsittuaan 11 vierasreissusta 21 pistettä, kun taas 10 kotipeliä tuotti vain 1.2 pisteen keskiarvon. Loisto napsi jokaiselta vastustajalta pisteitä runkosarjan aikana, mutta ainoastaan Classic jäi voittamatta.

HIEMAN SIJOITUSSARJASTA

Kuva: Riku Hämäläinen

Runkosarjan nelostila toi joukkueelle myös paikan pudotuspeleihin, jotka toivottavasti päästään tällä kaudella myös pelaamaan. Viime kaudellahan puolivälieräsarja Porvoon salibandyseuraa vastaan jäi koronan keskeyttämän kauden takia pelaamatta.

Ennen kevään odotetuimpien pelien alkua Loisto mittelee sijoitussarja B:ssä yhdessä Kooveen ja Classicin kanssa kaksinkertaisen sarjan. Hieman keinotekoiseksi arvostellussa sarjassa ei sen suurempia panoksia ole, mutta toki nelostila ja kotietu on varmasti tavoiteltu porkkana tässä sarjassa. Lisäksi mahdollisuutta hioa kuvioita kuntoon, etsiä kentällisiä, kasvattaa jo korkealla olevaa joukkuehenkeä ja parsia loukkaantuneita kasaan on varmasti sijoitussarjan aikaisia teemoja.

Ensimmäisellä kierroksella Gardenilla Koovee kaatui lukemin 9-7 ja toisessa kierroksen ottelussa matkattiin Tampereelle Classicia vastaan. Tiukat ottelut tamperelaisia vastaan runkosarjassa ovat tosiasia odotetusti myös kevään otteluissa. Tiukan kamppailun jälkeen Classic nappasi kauden neljännen keskinäisen voiton 7-6-jatkoaikavoiton myötä sunnuntaipäivän kamppailussa.

Sijoitussarjan jälkimmäinen kierros käynnistyy Loiston osalta vierasottelulla Kooveeta vastaan 28. helmikuuta ja kahdesta jälkimmäisestä ottelusta onkin luvassa varmasti jälleen kerran tiukkaakin tiukemmat ottelut Tampereen ja Turun välillä. Viides kohtaaminen Classicia kohtaan kotona on viimeinen ottelu ennen pudotuspelien alkua, josta varmasti Loisto lähtee hakemaan sitä kauden ensimmäistä voittoa Classicista!

Pudotuspeliennakko luvassa ennen pudotuspelien alkua.

RUNKOSARJASTA, SIJOITUSSARJASTA JA SUOMEN CUPIN FINAALIN ENNAKOINTIA

LoistoCast #3: Mitä kuuluu FBC Loistolle? Vieraana Matti Pienihäkkinen ja Mika Pietilä
https://open.spotify.com/episode/42SjrQ2zV9VMwyCv0KkmOR?si=vCyKeNNeTQuvEaSCYZoJlQ

Valokeilassa #4: Minnie Heininen https://open.spotify.com/episode/0en8ITohVNIV3L6nwKGIS9?si=djt3RYqCQ2Shzjc-oPeY5Q

Loistoon vahvasti linkittyvä LoistoCast:
https://open.spotify.com/show/5XZonj4y4VjQAMWW0BbMuQ?si=slhzQVU5QEii-NMU2N10_Q&utm_source=copy-link

Teksti: Julius Karjalainen
Kuvat: Riku Hämäläinen